Μαϊδώνης Νικόλαος - Χειρουργός Οδοντίατρος

Παρασκευή
20-10-2017
 • Αναζήτηση

Λεύκανση

Η λεύκανση είναι μια συχνή οδοντιατρική πράξη στις μέρες μας, ιδιαίτερα στην κοσμητική οδοντιατρική. Ως λεύκανση δοντιών θεωρείται η μετατροπή σκούρων χρωματικά δοντιών σε ποιό λευκα δόντα με τη χρήση ειδικών ουσιών, που έχουν τη μορφή γέλης (gel). Οι ουσίες αυτές τοποθετούνται πάνω στα δόντια που επιθυμούμε να λευκάνουμε και απελευθερώνουν παράγοντες που δρούν στις εξωτερικές στιβάδες των δοντιών. Η δράση τους είναι επιφανειακή, δεν εισχωρούν στις βαθύτερες στιβάδες και έτσι δεν επηρεάζουν τον νεύρο των δοντιών.

Προϋποθέσεις για έναρξη λεύκανσης:

Για τη σωστή εφαρμογή της μεθόδου και για πολύ καλά αποτελέσματα, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Συγκεκριμμένα:

 • Θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένας καλός καθαρισμός των δοντιών (αποτρύγωση) με υπέρηχο, εργαλεία, και αν χρειάζεται, σοδοβολή.
 • Θα πρέπει τα δόντια και τα ούλα να είναι υγειή, δηλαδή να μην παρουσιάζουν παθολογικά σημεία (τερηδόνα, πόνο, ερυθρότητα, οίδημα).


Αιτίες που οδηγούν στη λεύκανση:

 • Η ηλικία. Με το πέρασμα των χρόνων τα δόντια χάνουν τη διαύγειά τους και την αρχική δομή τους και κιτρινίζουν.
 • Οι χρωστικές ουσίες απο τα βακτηριακά προϊόντα, τις τροφές, τα ποτά, τα αναψυκτικά και τον κάπνο, εισχωρούν μέσα στις δομές των δοντιών και προκαλούν τη χρώση τους.
 • Ορισμένα φάρμακα, όπως η τετρακυκλίνη, χρωματίζουν ή δημιουργούν λεκέδες στα δόντια.
 • Τα νεκρωμένα δόντια, ακόμα και μετά απο την απονεύρωση, πολλές φορές μαυρίζουν.


Ποιοί είναι οι τρόποι λεύκανσης;

 • Στο οδοντιατρείο, με εφαρμογή του τζελ λεύκασης (30-40% υπεροξείδιο του υδρογόνου) με τη βοήθεια ή μη φωτός πάνω στα δόντια απο τον οδοντίατρο. Η διαδικασία αυτή κρατάει περίπου μία ώρα και τα αποτελέσματα είναι άμεσα.
 • Στο σπίτι με ναρθηκες λεύκανσης, μέσα στους οποίους ο ίδιος ο σθενής τοποθετεί το τζελ (8%, 10%, 15% υπεροξείδιο του καρβαμηδίου) και τους φοράει το βράδυ στον ύπνο του. Για να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα, η διαδικασία γίνεται κάθε βράδυ για 6 ώρες τουλάχιστον και για περίπου 10 μέρες.
 • Στο σπίτι με νάρθηκες λεύκανσης με τζελ (15%, 20%, 25% υπεροξείδιο του καρβαμηδίου), που τους φοράει ο ασθενής την ημέρα 1-3 ώρες για 15 μέρες περίπου.
 • Λεύκανση σε απονευρωμένα αποχρωματισμένα δόντια, όπου το υλικό (30-40% υπεροξείδιο του υδρογόνου) τοποθετείται απο τον οδοντίατρο μέσα στο δόντι και αφήνεται για 7 μέρες περίπου. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για 3 φορές περίπου.


Πλεονεκτήματα λεύκανσης:

 • Η γρήγορη και εύκολη βελτίωση του χαμόγελου, όταν δεν υπάρχουν άλλα οδοντικά προβλήματα.
 • Η μη επεμβατική (τρόχισμα) διαδικασία λεύκανσης, που όταν γίνεται σωστά δεν προκαλεί προβλήματα στην οδοντική ουσία.
 • Η σχετικά οικονομική παρέμβαση, αφού άλλες διαδικασίες που βελτιώνουν και το χρώμα των δοντιών (όψεις) είναι πολύ πιό δαπανηρές.
 • Τα καλύτερα αισθητικά χρωματικά αποτελέσματα όταν η λεύκανση προηγείται άλλων αισθητικών παρεμβάσεων, όπως όψεις ρητίνης ή πορσελάνης και θήκες πορσελάνης.


Μειονεκτήματα λεύκανσης:

 • Η λάθος εφαρμογή του λάθους υλικού, οδηγεί σε έντονες ευαισθησίες των δοντιών και κάψιμο των ούλων.
 • Η σχετικά σύντομη διάρκεια του αποτελέσματος (1-1,5 έτος) ή και λιγότερο, ανάλογα με τον τρόπο ζωής του ασθενή (κάπνισμα, καφές, αναψυκτικά).


Σε αυτό το σημείο θα ήταν σωστό να επισημάνουμε ότι για να επιτευχθεί το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα με σιγουριά και ασφάλεια, θα πρέπει κατα τη διάρκεια και μετά το τέλος της λέυκανσης ο ασθενής να ακολουθήσει κάποιες οδηγίες.

Συγκεκριμένα, η λήψη ζεστών, κρύων τροφών και υγρών κατά τη διάρκεια θα πρέπει να αποφεύγεται, ώστε να μην υπάρξει πόνος στα δόντια. Η μη λήψη αναψυκτικών, καφέδων και η παύση του κάπνισματος κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της λεύκανσης είναι αναγκαία, αν ο σθενής θέλει να διατηρηθεί το αποτέλεσμα για οσο δυνατόν περισσότερο.

Συμπερασματικά, η λεύκανση είναι μία ασφαλής διαδικασία για τα δόντια και τους γύρω ιστούς της στοματικής κοιλότητας. Αυτό επιτυγχάνεται, όταν το υλικό-γέλη που επιλέγεται εφαρμόζεται με το σωστό τρόπο και για το σωστό χρόνο πάνω στα δόντια. Όλοι οι ασθενείς είναι κατάλληλοι για λεύκανση, εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις και κάποιοι κανόνες κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της διαδικασίας.

άρθρο της συνεργάτιδάς μας Οδοντιάτρου Μαργέλλου Παρασκευής.

 

Σημαντικά Θέματα

Αισθητική ΟδοντιατρικήΛευκάνσεις - Στεφάνες - Όψεις.
ΠροσθετικήΆμεσες οδοντοστοιχίες - Φωτοπολυμερισμός - Ανασύσταση.
Χειρουργική ΣτόματοςΕξαγωγές - Εκτομές - Διανοίξεις.

Η ώρα είναι