Αρχική ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ

Μαϊδώνης Νικόλαος - Χειρουργός Οδοντίατρος

Παρασκευή
20-10-2017
  • Αναζήτηση

Το αρχαιότερο δείγμα οδοντιατρικής, ηλικίας 6.500 ετών.


honey_2Σφραγισμένο δόντι (με κερί μέλισσας!) ηλικίας 6.500 ετών, ίσως το αρχαιότερο δείγμα οδοντιατρικής στον κόσμο.

Το αρχαιότερο δείγμα οδοντιατρικής στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο, είναι πιθανό ότι αποτελεί η ανακάλυψη ενός δοντιού ηλικίας περίπου 6.500 ετών, το οποίο ήταν σφραγισμένο με κερί μέλισσας (μελισσοκέρι).
Περισσότερα...
 

Τί προκαλεί το στοματικό καρκίνο;


cancercellsΟι περισσότερες περιπτώσεις του στοματικού καρκίνου μπορούν να αποδοθούν σε ορισμένους παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής και είναι έτσι αποτρέψιμες. Οι σημαντικότεροι είναι η υπερβολική χρήση του καπνού και της κατανάλωσης οινοπνεύματος.
Περισσότερα...
 

Ψήφισμα του Σ.Ε.Ο. για το Οδοντιατρικό Αμάλγαμα


fillings_amalgam
Το Συμβούλιο των Ευρωπαίων οδοντιάτρων (ΣΕΟ – CED) είναι ο αντιπροσωπευτικός οργανισμός του οδοντιατρικού επαγγέλματος στην ΕΕ, που εκπροσωπεί πάνω από 320.000 ασκούντες οδοντιάτρους μέσω 33 εθνικών Οδοντιατρικών Ομοσπονδιών.
Περισσότερα...
 

Νευραλγία Τριδύμου


Τι είναι το τρίδυμο νεύρο;
Το τρίδυμο νεύρο είναι ζεύγος νεύρου (δεξιά - αριστερά) που νευρώνει μόνο αισθητικά και όχι κινητικά την περιοχή του προσώπου, τον οφθαλμό, το αφτί και το στόμα.
Περισσότερα...
 

Τι είναι τα δόντια;


Τα δόντια είναι σκληροί σχηματισμοί, που βρίσκονται μέσα στη στοματική κοιλότητα και περιβάλλονται και στηρίζονται από το οστό της άνω και κάτω γνάθου και τα ούλα. Βρίσκονται στοιχισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, δημιουργώντας δύο τόξα στην άνω και κάτω γνάθο. Τα οδοντικά αυτά τόξα έρχονται σε επαφή-σύγκλειση κατά τη λειτουργία της κάτω γνάθου.
Περισσότερα...
 

7 Λόγοι για να προτιμήσετε την χρήση Οδοντικών ΕμφυτευμάτωνΜάθετε 7 λόγους για τους οποίους θα πρέπει να προτιμήσετε την χρήση οδοντικών εμφυτευμάτων για αποκατάσταση ενός ή και περισσότερων χαμένων δοντιών.
Περισσότερα...
 

Οδοντικά Εμφυτεύματα


dental-implantsimgΤα δόντια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσω­πική εμφάνιση και κοινωνική ζωή. Ένα όμορφο χαμόγελο ενισχύει τη συνολική παρουσία και τα υγιή δόντια επιτρέπουν να τρώμε, να μιλάμε και να ζούμε με αυτοπεποίθηση.
Περισσότερα...
 

Εμφυτεύματα - Πληροφορίες για ασθενείς


dental-implantsimg 1. Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;
Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μεταλλικές βίδες ποικίλων σχημάτων και διαστάσεων, οι οποίες, με χειρουργική τοποθέτησή τους στο οστό των γνάθων, αντικαθιστούν τις ρίζες δοντιών που έχουν χαθεί. Οι τεχνητές αυτές ρίζες στηρίζουν ψεύτικα δόντια από πορσελάνη.
Περισσότερα...
 

Οδοντικό ή Ακροριζικό απόστημα


Ένα οδοντικό ή ακροριζικό απόστημα είναι η συγκέντρωση πύου στο οστό των γνάθων στο άκρο ενός μολυσμένου δοντιού. Συνήθως το απόστημα προέρχεται από μια βακτηριδιακή μόλυνση που έχει αναπτυχθεί στο ακρορίζιο του δοντιού. Αυτή η μόλυνση μπορεί να ξεκινά από νεκρωμένο πολφό, που προκαλείται συνήθως από φθορά των δοντιών, ραγισμένα δόντια, εκτεταμένη περιοδοντική νόσο ή μια αποτυχημένη απονεύρωση.
Περισσότερα...
 

"PIERCING" - Τρυπήματα στο στόμα


Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ έχουν βρει πολλούς λόγους να πιστεύουν, ότι η τοποθέτηση κοσμημάτων (piercing) στην στοματική κοιλότητα μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση της γλώσσας ή των χειλιών.
O Δρ Liran Levin, οδοντίατρος από το Τμήμα Προφορικής Αποκατάστασης, της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, σε συνεργασία με τους Δρ Yehuda και Zadik Δρ Tal Becker, έχουν διαπιστώσει ότι περίπου 15% με 20% των εφήβων  με τρυπήματα στο στόμα έχουν εκτός των άλλων υψηλό κίνδυνο για κατάγματα δοντιών και ασθένειες των ούλων, που μπορούν ακόμα και να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών αργότερα στη ζωή. Υψηλά ποσοστά καταγμάτων λόγω τρυπημάτων δεν υπάρχουν σε άλλες ηλικιακές ομάδες.
Περισσότερα...
 

Τα οδοντικά εμφυτεύματα σήμερα

Ένα αναπτυσσόμενο κομμάτι της σύγχρονης Οδοντιατρικής σήμερα, είναι ο τομέας της Εμφυτευματολογίας. Τα εμφυτεύματα όπως έχουν εξελιχθεί σήμερα, έχουν φθάσει σε πάρα πολύ προχωρημένο επίπεδο, και μπορούν να δίνουν λύσεις εκεί που η παραδοσιακή Οδοντιατρική αδυνατούσε να τις ξεπεράσει. Προστέθηκαν λοιπόν και αυτά στη φαρέτρα, βοηθώντας μας στο να μπορούμε να δίνουμε στο ασθενείς των οδοντιατρείων μας, λύσεις σε βασικές δυσκολίες που έχουν σχέση με την αισθητική, τη στήριξη, την βιοσυμβατότητα, την καθαριότητα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα προσφέρουν μία εξαιρετική λύση αντικαθιστώντας όχι μόνο το χαμένο δόντι, αλλά και την οδοντική ρίζα, αποτελώντας μια σταθερή βάση για τεχνητά δόντια που θα δείχνουν και θα λειτουργούν σαν τα φυσικά μας δόντια.

Περισσότερα...
 

Λεύκανση

Η λεύκανση είναι μια συχνή οδοντιατρική πράξη στις μέρες μας, ιδιαίτερα στην κοσμητική οδοντιατρική. Ως λεύκανση δοντιών θεωρείται η μετατροπή σκούρων χρωματικά δοντιών σε ποιό λευκα δόντα με τη χρήση ειδικών ουσιών, που έχουν τη μορφή γέλης (gel). Οι ουσίες αυτές τοποθετούνται πάνω στα δόντια που επιθυμούμε να λευκάνουμε και απελευθερώνουν παράγοντες που δρούν στις εξωτερικές στιβάδες των δοντιών. Η δράση τους είναι επιφανειακή, δεν εισχωρούν στις βαθύτερες στιβάδες και έτσι δεν επηρεάζουν τον νεύρο των δοντιών.

Περισσότερα...
 

Οδοντιατρική: μία Αρχαία Επιστήμη

Η ανάγκη για στοματική υγιεινή φαίνεται πως είχε ήδη γίνει αντιληπτή ακόμη και από το 9000 πΧ. Πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή του Πακιστάν της ομάδας του Ιταλού καθηγητή Macchiarelli του Πανεπιστημίου Poitiers της Γαλλίας, έφεραν στο φως δείγματα της τεχνικής των αρχαίων οδοντιάτρων και των πρώτων προσπαθειών αντιμετώπισης παθήσεων των δοντιών.

Σύμφωνα με τα ευρύματα, οι Οδοντίατροι της αρχαιότητας ήταν σε θέση να επέμβουν, αλλάζοντας την ανατομία του δοντιού, να τροχίσουν με πρωτόγονα τρυπάνια (με χορδή) και να γεμίσουν κοιλότητες (σφράγισμα).

Περισσότερα...
 

Ξηροστομία

Ξηροστομία είναι η αίσθηση που νοιώθει κανείς όταν το στόμα του στεγνώνει, επειδή υπάρχει μικρότερη από την κανονική ποσότητα σάλιου. Το λίγο σάλιο δυσκολεύει τη μάσηση, την κατάποση, την ομιλία και συμβάλλει στην αίσθηση της κακής γεύσης. Επιπλέον η κατάσταση αυτή συμβάλλει στη δημιουργία τερηδόνων στα δόντια καθώς και διαφόρων φλεγμονών στο στόμα.

Στους περισσότερους από μας έχει συμβεί να αισθανθούμε ξηροστομία για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα όμως δημιουργείται όταν η ξηροστομία είναι συνεχής, οπότε καταντά ένα αρκετά βασανιστικό σύμπτωμα για αυτόν που το έχει.

Περισσότερα...
 

Οδοντιατρικό Αμάλγαμα Σήμερα - Ένα ακόμη θέμα στη Βιομηχανία Πανικού


Το Οδοντιατρικό αμάλγαμα έχει απασχολήσει την Παγκόσμια επιστημονική κοινότητα περισσότερο από κάθε άλλο οδοντιατρικό εμφρακτικό υλικό τα τελευταία τριάντα χρόνια, παρά το γεγονός ότι ή ερευνητική βιβλιογραφία έχει μετακινηθεί προς τα νεώτερα, περισσότερο αισθητικά και ευρύτερης κατανάλωσης οδοντιατρικά υλικά. Το Οδοντιατρικό αμάλγαμα δέχεται μετά το 1987, καταιγισμό κατηγοριών από διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, αναφορικά με την ασφάλεια της χρήσης του, για τους ασθενείς αλλά και για τους οδοντιάτρους.
Περισσότερα...
 

Ξυλιτόλη κατά της Τερηδόνας;

Τι είναι η ξυλιτόλη;
Η ξυλιτόλη είναι ένας γλυκαντικός παράγοντας που βρίσκεται στη φύση. βρίσκεται για παράδειγμα, στα μούρα, στα φρούτα, στα λαχανικά και στα μανιτάρια. Το Φινλανδικό της όνομα "koivusokeri" ή "σάκχαρο σημύδας" προέρχεται από το γεγονός ότι ο καλύτερος τρόπος βιομηχανικής παρασκευής της ξυλιτόλης είναι από τη σημύδα, με τεμαχισμό του ξύλου και απελευθέρωση της δομικής ίνας του ξύλου που ονομάζεται xylan.

Περισσότερα...
 

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τα οδοντικά εμφυτεύματα


Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο το έργο που εκτελούν για πολλά χρόνια, τα φυσικά μας δόντια. Σπάνια σταματούμε για να εκτιμήσουμε πόσο εύκολα δαγκώνουμε ένα σκληρό κομμάτι τροφής ή απολαμβάνουμε ένα σκληρό καλαμπόκι. Μπορούμε να μιλάμε και να γελάμε με αυτοπεποίθηση και έχουμε αποδεχθεί ότι τα δόντια μας μπορούν να λειτουργούν χωρίς δυσκολία για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας.
Περισσότερα...
 

Λεύκανση δοντιών (υπερβολή ή αναγκαιότητα ;)

Το φωτεινό, λαμπρό χαμόγελο των αστέρων του Χόλυγουντ, σίγουρα αποτελεί κρυφή ανικανοποίητη επιθυμία πολλών ανθρώπων και επικεντρώνει για χρόνια τώρα τις προσπάθειες της οδοντιατρικής έρευνας. Σήμερα, η Οδοντιατρική επιστήμη, έχει να προτείνει μια απλή, επαναστατική μέθοδο για τη λεύκανση των δοντιών και την αναβάθμιση του χαμόγελου, αλλά και της αισθητικής του προσώπου γενικά.

Περισσότερα...
 

Σημαντικά Θέματα

Αισθητική ΟδοντιατρικήΛευκάνσεις - Στεφάνες - Όψεις.
ΠροσθετικήΆμεσες οδοντοστοιχίες - Φωτοπολυμερισμός - Ανασύσταση.
Χειρουργική ΣτόματοςΕξαγωγές - Εκτομές - Διανοίξεις.

Η ώρα είναι