Αρχική ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ Συμβουλές_Γενικές Εγκυμοσύνη και Οδοντιατρική

Μαϊδώνης Νικόλαος - Χειρουργός Οδοντίατρος

Παρασκευή
20-10-2017
  • Αναζήτηση

Εγκυμοσύνη και Οδοντιατρική


pregkidΗ εγκυμοσύνη, η πιο μαγική λειτουργία στη φύση, είναι μία κατάσταση όπου ο γυναικείος οργανισμός υφίσταται πολλές αλλαγές κατά τη διάρκειά της. Σχεδόν όλα τα όργανα και τα συστήματα του οργανισμού παρουσιάζουν μικρές ή μεγαλύτερες μεταβολές. Έτσι, μεταξύ των άλλων αλλαγών υπάρχουν και αυτές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την οδοντιατρική. Είναι πολύ συνηθισμένο στα οδοντιατρεία να προσέρχονται έγκυες γυναίκες με γενικευμένη υπερτροφία των ούλων και ουλορραγία. Η έγκυος πρέπει να ενημερώνεται για τήρηση σωστής και τακτικής στοματικής υγιεινής. Μην παραγνωρίζουμε ότι όλος ο ορμονικός και μεταβολικός μηχανισμός της γυναίκας, προσανατολίζονται στον επιτυχή σχηματισμό του εμβρύου και στην ομαλή, με αυτό τον τρόπο, διαιώνιση του είδους.

Οι συνηθισμένες καθημερινά οδοντιατρικές εργασίες, μπορούν να γίνονται με χορήγηση τοπικής αναισθησίας χωρίς πρόβλημα σε οποιαδήποτε φάση της κύησης υπό προϋποθέσεις. Μακρύτερες στο χρόνο αγωγές και θεραπείες, καλό θα είναι να επιχειρούνται μετά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως ή και αργότερα. Αντιβίωση, τις περισσότερες φορές,  μπορεί να χορηγείται για την ομαλότερη περάτωση του θεραπευτικού σχήματος.

Σε ότι αφορά την δυνατότητα διεξαγωγής ακτινολογικών εξετάσεων και τη χορήγηση φαρμάκων, καλλίτερα θα είναι αυτά να αποφεύγονται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης που είναι το πιο κρίσιμο από τα τρία τρίμηνα, διότι τότε ξεκινά και ολοκληρώνεται ο πρωταρχικός σχηματισμός των οργάνων του εμβρύου. Τότε είναι και περισσότερες οι πιθανότητες  παρενεργειών που μπορούν να προκύψουν για το έμβρυο όπως τερατογένεση, συγγενείς ανωμαλίες, ή και αποβολή του.

Ας έχουμε υπ' όψιν ότι ενώ τα περισσότερα pregdrugsφάρμακα είναι ασφαλή για την ενήλικα μητέρα, δε συμβαίνει το ίδιο πάντα και για το έμβρυο. Αυτό διότι ο μηχανισμός απορρόφησης των φαρμάκων και το έδαφος όπου αυτά θα επιδράσουν είναι διαφορετικά ανάμεσα στην μητέρα και στο έμβρυο. Εκεί χρειάζεται πολύ προσοχή.

Οι  οδοντίατροι στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη συνήθως χρησιμοποιούν ασφαλή και δοκιμασμένα φάρμακα. Για να αναφερθούμε σε μερικά, όπως: Τα σαλικυλικά πρέπει να αποφεύγονται γιατί κάνουν αιμορραγική διάθεση στο νεογνό, παράταση κυήσεως κλπ, ενώ ασφαλέστερα αναλγητικά-αντιπυρετικά είναι η φαινακετίνη, η ακεταμινοφαίνη και η παρακεταμόλη. Από τα αντιβιοτικά πρέπει να αποφεύγονται οι αμινογλυκοσίδες (νεφροτοξικές-ωτοτοξικές), οι τετρακυκλίνες (χρώσεις δοντιών και υποπλασίες αδαμαντίνης), οι σουλφοναμίδες κλπ. Ασφαλέστερα αντιβιοτικά στην κύηση θεωρούνται τα πενικιλλινούχα, η ερυθρομυκίνη και σε δεύτερη φάση οι κεφαλοσπορίνες. Η χρήση τοπικών αναισθητικών, όπως η ξυλοκαϊνη, θεωρείται ασφαλής.

Ένα άλλο θέμα για το οποίο γίνονται και πολλές ερωτήσεις προς τον οδοντίατρο, είναι η ακτινοβόληση της εγκύου, διότι η ακτινοβολία, όπως είναι γνωστό, άσχετα αν εφαρμόζεται για θεραπευτικούς ή διαγνωστικούς σκοπούς μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Η εμβρυϊκή ηλικία αποτελεί την περισσότερο ακτινοευαίσθητη περίοδο της ανθρώπινης ζωής. Τη μεγαλύτερη ευαισθησία παρουσιάζουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ο οφθαλμός και τα μεσεγχυματογενή όργανα. Η βλαπτική επίδραση της ακτινοβολίας εξαρτάται από την ηλικία της εγκυμοσύνης και την δόση της. Οι ακτινογραφίες που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική πράξη ¨λελογισμένα¨, όπως είναι οι απλές οπισθοφατνιακές ή οι πανοραμικές, μακροπρόθεσμα έχει φανεί ότι δεν φέρνουν παρενέργειες. Αν δε τα ακτινογραφικά μηχανήματα του οδοντιατρείου είναι τελευταίας τεχνολογίας, δηλαδή ψηφιακά, τότε η έκθεση της εγκύου σε ακτινοβολία είναι πάρα πολύ μικρή. Όμως για λόγους ψυχολογικούς και αποφυγής ανησυχίας στην έγκυο καλλίτερα να αναβάλλονται για το 2ο ή 3ο τρίμηνο της κυήσεως.

Για όλα τα παραπάνω που πρόκειται να διεκπεραιωθούν σε ένα οποιοδήποτε οδοντιατρείο και γενικότερα οποιαδήποτε παροχή ιατρικής πράξης πρόκειται να παρασχεθεί σε κυοφορούσα γυναίκα εκτός οδοντιατρείου οπουδήποτε και οποτεδήποτε, επιβάλλεται ηθικά και δεοντολογικά να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου που παρακολουθεί την μητέρα και την εγκυμοσύνη της. Αυτό προκειμένου το ζεύγος των μελλοντικών γονέων να αισθάνεται ασφαλές και για να διασφαλισθεί η ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης μέχρι το τέλος της.

Νικ. Μαϊδώνης, Χειρουργός Οδοντίατρος, Καρδίτσα - άρθρο δημοσιευμένο στον τύπο.
 

Σημαντικά Θέματα

Αισθητική ΟδοντιατρικήΛευκάνσεις - Στεφάνες - Όψεις.
ΠροσθετικήΆμεσες οδοντοστοιχίες - Φωτοπολυμερισμός - Ανασύσταση.
Χειρουργική ΣτόματοςΕξαγωγές - Εκτομές - Διανοίξεις.

Η ώρα είναι